JULI 2024

Spill FreeCell-kabal og slapp av med dette gratis kortspillet

Spill FreeCell Solitaire og ta en pause fra alt stresset.

Introduksjon til FreeCell-kortspill i 2023

Skrevet av: Elizabeth Miller | Sist oppdatert: 08 August 2023 | Fakta sjekk av: Robert Moore

PÅLITELIG EKSPERT PÅLITELIG EKSPERT
Elizabeths mestring av Kabal, kultivert gjennom tre tiår med spill og grundig studie, har plassert henne som en innovativ og høyt respektert ekspert, betrodd av entusiaster og nybegynnere. Om Elizabeth Miller

FreeCell Solitaire gir deg mer frihet og flere muligheter enn de fleste andre kabalspill. Ikke bare får du se alle kortene når de ligger med bildesiden opp, men du kan også enkelt flytte opptil fire kort til de fire ledige cellene for å gjøre trekk. Så denne guiden vil hjelpe deg med å forstå hvordan dette kortspillet spilles og gjøre det enkelt å vinne hvert spill.

Du kan oppleve spillet ved å spille gratis FreeCell Solitaire og de mange spennende variantene her på Solitairea.com, som f.eks:

 • Dobbel FreeCell

 • FreeCell med tre kortstokker

 • FreeCell med fire kortstokker

 • Åtte av

 • Baker's Game

Du trenger ikke å laste ned eller registrere deg, og du kan dra nytte av nyttige funksjoner som hint, angre og gjøre om trekk. Du kan tilpasse utformingen av kortene, holde oversikt over gevinstprosenten og til og med endre bakgrunnsfargen når du spiller på nettstedet vårt. Prøv å spille i fullskjermmodus for å få en best mulig opplevelse.

Komplett FreeCell Solitaire-guide

Classic FreeCell Solitaire spilles med en standard kortstokk på 52 kort og er en modifisering av Bakers Game. Den avgjørende forskjellen er at i FreeCell bygges kortene etter vekslende farger. Dette i motsetning til Baker's Solitaire, der kortene bygges etter farge.

Nesten alle FreeCell-spill kan vinnes, med noen få unntak. Kortrekkene i FreeCell går fra ess til konge, og både fargene og rekkene spiller avgjørende roller i spillet. La oss prøve å forstå oppsettet og hvordan du kan begynne å spille dette fantastiske kortspillet.

Oppsett og komme i gang

Slik setter du opp et spill FreeCell Solitaire

Slik setter du opp et spill FreeCell Solitaire

FreeCell-spillet starter med åtte kolonner med kort, der de fire første har syv kort hver og de fire siste har seks. Alle kortene som danner tablået, deles ut med billedsiden opp. Målet ditt som spiller er å flytte kortene til hjemmecellene eller fundamentene, som de kalles, der hver farge er ordnet fra ess til konge.

Bruk de ledige cellene som midlertidige holdere for det siste kortet i en tablåkolonne når det er nødvendig.

I FreeCell Solitaire finnes det tre typer bunker:

 1. De frie cellene: Disse fire haugene er midlertidige plassholdere der du kan plassere et hvilket som helst kort.

 2. Fundamentene: I disse fire bunkene bygger du opp hver farge fra ess til konge.

 3. Tableauet: Består av åtte hauger, og er det viktigste spilleområdet der spillet begynner.

Som du ser, er FreeCell Solitaire veldig likt andre klassiske kortspill som Klondike.

Hvordan spille FreeCell Solitaire

Slik fungerer FreeCell Solitaire

Slik fungerer FreeCell Solitaire

FreeCell Solitaire er en kombinasjon av flaks og strategi, og utfordrer deg til å bruke de tilgjengelige kortene og planlegge flere trekk. Med fire frie celler til venstre (for det meste) og fire hjemmeceller til høyre (for det meste) er målet å flytte alle kortene til hjemmecellene.

Du kan flytte et hvilket som helst utildekket kort nederst i tablået, men du må følge bestemte regler (forklart nedenfor) når du flytter kort til fundamentet, frie celler eller andre kolonner i tablået.

På bildet over kan du se (1,2) at ess starter en grunnbunke med samme farge, og det er det eneste kortet som i utgangspunktet kan flyttes dit. Kort sortert fra ess til konge i alternerende farger kan også flyttes som visualisert (3). Enkelt sagt kan du plassere et kort oppå et annet hvis det er det nest laveste kortet og har motsatt farge. For eksempel kan en hjerter 3 enkelt plasseres på en spar 4.

Forklaring av grunnleggende regler

Spillbilde som viser de grunnleggende reglene i aksjon

Spillbilde som viser de grunnleggende reglene i aksjon

Her følger de grunnleggende FreeCell-reglene du bør kjenne til før du begynner å spille:

 1. Ruter to flyttes oppå ruter ess når vi bygger en bunke med samme farge. Enkelt sagt kan du begynne å stable kort av samme farge i stigende rekkefølge på grunnbunken.
 2. Det er tillatt å flytte flere kort hvis de følger den synkende rekkefølgen og har vekslende farger.
 3. Bruk av de frie cellene setter en grense for hvor mange kort du kan flytte i tablået. Grensen er alltid lik antall tomme frie celler pluss én. Hvis du har 4 tomme frie celler, kan du altså flytte 5 kort. Hvis du bare har 1 tom ledig celle, kan du flytte 2 kort.
 4. Et hvilket som helst kort eller en hvilken som helst kortsekvens kan flyttes til et tomt tablå, og det regnes også som en ledig celle i beregningen av antall kort du kan flytte.

7 FreeCell Solitaire-strategitips for å vinne ofte

For å øke sjansene dine for å vinne i de fleste kabaler basert på FreeCell-regelsettet, bør du følge disse sju eksperttipsene og -triksene:

 1. Studer tablåoppsettet nøye før du gjør et trekk og utvikler en strategi.
 2. Prioriter å avdekke ess, toere og så videre, ettersom disse spillkortene må plasseres i fundamentet først.
 3. Vær forsiktig når du plasserer et kort i en ledig celle, da det begrenser mobiliteten. Husk at hvis du fyller alle ledige celler, kan du bare flytte to kort om gangen.
 4. Fokuser spillet ditt på å tømme kolonnene, da de er mer verdifulle enn frie celler. Du kan plassere en rekke kort i en tom kolonne, noe som gjør den mye mer nyttig.
 5. Konger er det beste valget når du skal fylle en tom kolonne. Du kan bygge en lang sekvens på en konge, og det er det siste kortet som må legges til grunnmuren.
 6. Det er aldri feil å flytte et ess eller en toer til fundamentet.
 7. Bygg ordnede sekvenser i tablået så mye som mulig. Det er best å bruke bare to farger til å bygge en sekvens for å få maksimalt utbytte.

Avanserte trekk og fangede ess

I eksemplet nedenfor ser du hvordan de mer avanserte trekkene foregår. La oss forklare hva som skjer når vi planlegger oss gjennom disse ekspertbevegelsene:

Avanserte trekk og strategi for dette kortspillet

Avanserte trekk og strategi for dette kortspillet

 1. Først flytter vi ruter dame til en ledig celle for å frigjøre kløver syv.
 2. Neste trinn er å plassere kløver tre over ruter fire for å lage en lang sekvens og frigjøre kongen.
 3. I det tredje trinnet plasseres spar dame på ruter konge.
 4. Til slutt legges sekvensen med fire kort på kløver sju.

Disse trekkene viser hvor viktig det er å tenke fremover i spillet, spesielt bruken av de frie cellene må vurderes nøye slik at du ikke setter deg fast.

FreeCell - Frigjør et fanget ess

På bildet nedenfor ser du en avansert strategi for å frigjøre et fanget/begravet ess.

FreeCell avanserte trekk for å frigjøre et fanget ess!

FreeCell avanserte trekk for å frigjøre et fanget ess!

 1. Siden målet vårt er å frigjøre esset, flytter vi kortene i grønt og plasserer dem over ruter åtte.
 2. Hjerter knekt plasseres naturlig nok over spar dame.
 3. Til slutt flyttes det frie spar esset til grunnmuren.

Som vist ovenfor kan du fokusere på å frigjøre ess-kortene slik at du kan komme videre. Hvis du holder essene dine fanget, blir det umulig å vinne spillet.

Historikk og målet med å spille FreeCell

Paul Alfille, som jobbet ved University of Illinois, oppfant FreeCell-spillet i 1978 og skapte den første datastyrte versjonen. Med tiden har det dukket opp flere varianter, der Classic-versjonen er den mest populære i dag. FreeCell er altså en relativt ny variant av kabal. Det har imidlertid blitt et av de mest populære kortspillene på grunn av den høye gevinstprosenten og det enkle spillopplegget.

Det endelige målet for spillere av FreeCell Solitaire er å bygge opp alle de fire fargene i grunnmuren, i rekkefølgen fra ess til konge. Det er ikke lett å vinne spillet, spesielt ikke for deg som fortsatt er i lære. Ikke vær redd for å gjøre feil, og bruk angre-knappen så ofte du vil. Prøv forskjellige ideer og se hva som skjer.

Jo mer du eksperimenterer, jo lettere blir det å bli vant til å gjenkjenne mønstre og begynne å gjøre de riktige trekkene på en naturlig måte. Vi her på Solitairea.com er selvsagt alltid klare til å gi deg nyttige tips og oppklare tvilstilfeller.

Hvordan vinner du spillet? Fullfør de fire bunkene med kort i samme farge, sortert fra ess til konger.

Hvordan vinner du spillet? Fullfør de fire bunkene med kort i samme farge, sortert fra ess til konger.

TILBAKE TIL INNHOLDSFORTEGNELSEN

Ofte stilte spørsmål om FreeCell Solitaire

Her er de mest stilte spørsmålene om FreeCell-kortspillet fra våre lesere og spillere:

Hvilke andre kortspill ligner på FreeCell?

Spider Solitaire Online og Classic Solitaire (Klondike) er topprangerte kortspill du kan spille mot deg selv. De er kategorisert som tålmodighetsspill, akkurat som FreeCell Solitaire.

Finnes det andre populære versjoner av spilltypen FreeCell Solitaire?

Ja, det finnes ulike versjoner av FreeCell Solitaire med varierende antall frie celler, kolonner og kortstokker. Noen varianter bruker to kortstokker, mens andre endrer antall kolonner eller frie celler for å øke utfordringen. Bakers spill er også et alternativ du kan spille.

Kan de fleste FreeCell-spill vinnes, eller er det en myte?

Dette er ikke en myte, for nesten alle FreeCell-spill du spiller på nettet kan vinnes, med bare noen få unntak. Det krever likevel strategi og fokus på å vinne, for bare én feil kan resultere i tap.

Er det bortkastet tid å spille FreeCell Solitaire, eller har det skjulte fordeler?

FreeCell Solitaire er verdt å prøve på grunn av de morsomme og hjernetrenende aspektene. Hvis du spiller regelmessig, kan du forbedre evnen til kritisk tenkning, strategisk tenkning og problemløsning. Forskere har til og med funnet ut at FreeCell kan skille mellom personer med hukommelsesproblemer og kognitivt friske eldre i kombinasjon med algoritmer for vurdering av kognitive prestasjoner.

Hva er opprinnelsen til FreeCell Solitaire Games?

Paul Alfille introduserte FreeCell i 1978 mens han studerte ved University of Illinois. Det ble populært i 1991 da det ble forhåndsinstallert på Windows-datamaskiner. Det finnes 1,75 x 10^64 mulige spill, noe som gjør det umulig å lære seg alle spillene.

Hvordan påvirkes hjernen din av å spille FreeCell Solitaire?

FreeCell er gunstig for hjernen, ettersom det fremmer problemløsning, kritisk tenkning og strategisk tenkning. I tillegg viser en studie fra Oregon Center for Aging & Technology at FreeCell kan bidra til å identifisere personer med hukommelsesproblemer.

På hvor få trekk kan en spiller vinne et spill FreeCell Solitaire?

Minimum antall trekk som kreves for å vinne et FreeCell-spill, varierer avhengig av hvilke kort som deles ut. Basert på en analyse av tusenvis av spill er det imidlertid mulig å vinne med minimum 48 trekk i noen tilfeller. Nå som du forstår hva FreeCell Solitaire er, kan du spille på Solitairea.com og nyte dette klassiske spillet og dets mange varianter. Opplev spenningen ved utfordringen og høste de kognitive fordelene mens du har det gøy.